Genieten van puur, ambachtelijk eten, geteeld door boeren uit je eigen streek.
Eten is een essentieel onderdeel van ons leven. Voedselkwaliteit is daarom voor ons allemaal van groot belang. Als reactie op de industrialisatie van de voedselketen en op de verarming van voedselkwaliteit met fastfood is in Italië de organisatie Slow Food ontstaan.
Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie. De organisatie vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Daarmee wordt bedoeld dat ons eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk.
Maar de betrokkenheid van Slow Food-leden reikt veel verder. Wij houden niet alleen van ambachtelijke producten van uitstekende kwaliteit maar zijn tegelijkertijd geïnteresseerd in de herkomst ervan, in de productiewijze, de economische en politieke context. Daarbij pleit Slow Food voor behoud van authentieke soorten en rassen en biodiversiteit, waarmee we veelzijdigheid in soorten en rassen beogen.
De Slow Food beweging telt inmiddels ruim 100.000 leden in 150 landen en is uitgegroeid tot een wereldwijd actief netwerk.
Slow Food bestaat uit
•Convivia (regionale afdelingen)
•Youth Food Movement (YFM)
•Commissie Ark van de Smaak
•Slow Food Nederland (landelijke organisatie)
•Slow Food International (internationale organisatie)
Slow Food Brabant is een Convivia dat voorheen Slow Food Kempen-Meijereij heette. De naam Kempen-Meijerij omvat niet geheel Brabant waardoor voornamelijk de West-Brabantse kant zich niet ( volledig) aangesproken voelde. Ondanks dat zijn er uiteraard wel producten, productenten en horecagelegenheden uit deze streek die Slow Food zijn of zelfs tot de Ark van de Smaak behoren. Hierbij moet je denken aan de Chaamse Pel, grijze boekweit en de Bellefleur appel.
Slow Food Brabant zet zich in voor producten die in Brabant ( bijna) uitgestorven zijn en mogelijk toe kunnen treden tot de Ark van de Smaak. Tevens organiseert Slow Food Brabant voor haar leden gezellige en informatieve activiteiten op het gebied van eten en drinken. Dit zijn bijvoorbeeld kookbijeenkomsten waarvan regionale (biologische) gerechten wordt genoten, smaakworkshops en bezoeken aan producenten.