Hieronder een overzicht van alle boeren en leveranciers van de Slow Food producten. Deze producenten hebben allemaal studenten op bezoek gehad en hen met de poten in de modder kennis laten maken met hun producten. Ook dit overzicht zal langzaam compleet worden.
Vlees, gevogelte, vis
Chaamse Pel van De Walnoothoeve
Geert en Joke van der Kaa
Oude Bredasepostbaan 17
4741 SM HOEVEN
Kaamse Kiep of Kaamse Pel is niet zomaar een kiep.
Door Slow Food Foundation erkend Streekprodukt.
In november 2006 kochten Geert en Joke een voormalig melkveehouderbedrijf en bouwden dat om tot een hoenderhouderij met scharrelweide, zelfpluktuin, winkel en slachterij.
0165-384419
info@walnoothoeven.nl
Bio boerderij ’t Schop
Mark, Cécile en Jan van den Broek
Esbeekseweg 2
5081 ED Hilvarenbeek
Een ‘grasland’ lapje vlees
‘t Schop is een echte ‘werkende’ boerderij, met koeien, boomgaard en een flinke moestuin. Ze werken intensief samen met Vincent de Wolf van Sophia’s tuin om in hun moestuin biologische groente te telen. Bezoekers vinden op de circulaire boerderij een keuken én winkel met vele producten van andere bio-boeren. Bovendien hebben boer én slager het EKO Certificaat.
013-5056156
info@hetschop.nl
Belevings boerderij Den Elshorst
Ben en Thea Bruurs
Esbeeksedijk 4
5087 TG Baarschot (Hilvarenbeek)
Ben en Thea Bruurs combineren het houden van varkens met het beheer van de Brabantse natuur, waardoor de varkens veel bewegen en hun eigen ‘natuurlijke’ kostje bij elkaar scharrelen van wortelen en schors van bomen, kruiden en grassen.
013-5041473
info@elshorst.nl
Stichting Behoud Weervisserij
Cor van Dort
Bouwmanlaan 4
4614 AH Bergen op Zoom
De familie Van Dort vangt de ansjovis op de Oosterschelde met de eeuwenoude ‘weren’ techniek, daarbij wordt de ansjovis bij aflatend water (eb) in een fuik gedwongen.
Ansjovis uit de Oosterschelde behoort tot de traditionele culinaire drie-eenheid van de Brabantse Wal: Ansjovis, Asperge en Aardbeien.
06-46252720
info@behoudweervisserij.nl
Sengersbroek Bonte Bentheimers
Peter Wijnen en Teresa Rahder
Sengersbroekweg 7
5725 TK Heusden Asten
Op het biologische Sengersbroek in het Brabantse Heusden struinen Bonte Bentheimers door de wei. Ze wroeten wat plaggen om of nemen een heerlijk bad in hun modderpoel als het weer erom vraagt.
—
—
Wildslagerij Wild Natuurlijk
Richard Bouwmeester
Vaartwegje 12
4838 EP, Breda
Uit heel Brabant wordt geschoten wild aangeboden bij Wild Natuurlijk. Met name ree, omdat die bijna het hele jaar door bejaagd mag worden. Maar ook zwijn, fazanten, eenden en duiven.
—
—
Zuivel, kaas, ei
BD Geitenboerderij Saanenhof
Karin Wanders
Somerenseweg 39A
5591 JV Heeze
De geiten op de boerderij zijn van het ras ‘Saanen’. Dit is oorspronkelijk een Zwitsers ras, maar inmiddels is het helemaal ingeburgerd en de beste melkgeit ter wereld.
040-2262637
info@saanenhof.nl
Zuivel boerderij De Regte Heijden
Harriette, Wim en dochter Lina van Roessel
Oude Tilburgsebaan 12a
5133 BE Riel
De verdwenen smaak van melk: romig en koeiig.
Wim en Harriete besloten jaren geleden dat het roer om moest. Van een gangbare giga- melkproducent met 250 koeien gingen ze naar een agro-ecologisch bedrijf met 120 koeien. Wim: “Om onze bestemming te bereiken, volgen wij ons gevoel. We zijn trots op het voedsel dat we produceren met een lokale, agro-ecologische manier van boeren.”
013-5182631
info@deregteheijden.nl
Qarc
Leonie, Roel en vader Wim van Zuilichem
Ten Vorsel 3
5531ND, Bladel
Vers moet vers blijven!
De koeien van vader Wim leveren de verse melk van hun eigen land. Direct na het melken wordt de melk verwerkt tot witte kwark of standyoghurt. “Aan onze toetjes voegen we puur fruit toe en zo min mogelijk suiker. Onze toetjes zijn handgemaakt, vrij van conserveringsmiddelen en onnodige toevoegingen, zoals kleur, geur en smaakstoffen, en dat proef je!”, vertelt Leonie.
—
info@qarc.nl
Zuivelboerderij de Driehoek
Anke Wismans en Maarten van Fessem
Hoogstraat 82-B
4901 PK Oosterhout
Roodflora abdijkaas uit de heilige driehoek.
Sinds 2014 wordt op de Driehoek abdijkaas gemaakt van melk van eigen koeien. Vier jonge mensen, met vier totaal andere studies kozen toch allemaal voor dezelfde passie: de boerderij!
—
info@zuiveldriehoek.nl
De Ruurhoeve
Erica en Corné Ansems
Dominépad 7
5528 NC Hoogeloon
Broer Corné en zus Erica, hielpen naast school vaak mee op de boerderij. ‘Voor ons was het bijna vanzelfsprekend dat onze toekomst hier op de boerderij zou zijn.’
—
—
Bierbrouwerijen en wijngaarden
Brouwerij Sint Servattumus
Toon van der Heijden, Carli en Henk van den Ekart
Ericastraat 11b
5482 WR Schijndel
Schijndel kent sinds de middeleeuwen een rijke historie als het gaat om brouwerijen. Zo hadden de ouders van de bekende Schijndelse Zeeheld Jan van Amstel een brouwerij; ‘De Roode Leeuw’. Bier en hop zijn al eeuwen met Schijndel verbonden.
06-19328967
info@sintservattumus.nl
Wijngaard de Daalgaard
Hilde en Koen Van Daal en Marcel Pereboom
Kuilen 18A
5435 XS St. Agatha
De zomer van 2018 ga je proeven.
In 1991 heeft Niek Van Daal deze wijngaard aangeplant en wordt nu door dochter Hilde, haar Partner Marcel en broer Koen gerund.
024 3480740
info@daalgaard.nl
Groente, fruit, kruiden en granen
Bijzonder Brabants
Henk Kerkers
Breemortelweg 21
5753 RH Deurne
De groe(n)ten van Henk
Henk is enthousiast en bevlogen en heeft een duidelijke keuze gemaakt: “Ik ga niet concurreren met de supermarkten, ik ga alleen maar doen wat ik leuk vind.” Henk richt zich op drie groepen groenten. De zogenaamde ‘vergeten groenten’, lekker maar onbekend of vergeten. Groenten uit andere landen, die wel prima in het Brabantse klimaat kunnen groeien.
06-46115613
info@bijzonderbrabants.nl
BioDynamische Boerderij Genneper Hoeve
Mirjam Matze en Age Opdam
Tongelreeppad 1
5644 RZ Eindhoven
De Genneper Hoeve wordt terecht ‘het groene hart’ van Eindhoven genoemd. Ingeklemd tussen de High Tech Campus, woonwijken en het centrum van de stad waan je je hier midden op het platteland.
Bij gangbare boeren mag je soms nog niet eens op het erf zonder ontsmetting. Bij de Genneper Hoeve is het erf gewoon open voor publiek.
040-2070455
info@genneperhoeve.nl
Landgoed de Hoevens
Caroline en Floris van der Lande – Vogels
Goorstraat,
5131 RG Alphen
Caroline en haar man Floris verbouwen in samenwerking met Universiteit Wageningen het oude Sint Jansrogge, een bijna verloren graansoort. De Hoevens zaait, oogst, droogt en schoont het graan en levert de rogge aan de plaatselijke bakker die er koeken en crackers van bakt en de brouwerij die er bier van brouwt.
Alles van eigen Brabantse grond en de koekjes ….. van eigen deeg.
06-532 663 07
camping@dehoevens.nl
Landschap domein Boerderij de Koekoek
Pipi, Marc en Gijs Smits
Buitendijk 1
4924 EG Drimmelen
Polderen in Drimmelen
Op de honderd hectare biologisch zuiver akkergebied van De Koekoek wordt met passie biologische landbouw bedreven. De weiden en akkers zijn biologisch zuiver (Skal gecertificeerd), dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest. Aberdeen Angus runderen en twintig vrolijke Oxford-Sandy-and-Black varkens vullen het circulaire proces aan
0162-686558
—
Zorgtuinderij de Es
Fam. Bart Peijnenburg
Eind 19c
5076 TD Haaren
Bart Pijnenburg en Daniëlla de Winter van zorgtuinderij de Es leveren Raapsteeltjes of keeltjes, kiltjes of bladmoes. Hier, van deze historische diepe zwarte esgronden ‘De Belverse Akkers’, komen de raapstelen vandaan, vers geoogst van de koude grond. Een zeer rijke grond die inmiddels al meer dan 35 jaar biologische groenten, fruit en kruiden oplevert.
info@tuindees.nl
Tuinbouwbedrijf de Broak
Jan van Lierop
Stepelkolk 8
5731 RC, Mierlo
Tussen Helmond en Mierlo ligt Tuinderij De Braok. Zodanig ingeklemd dat de bewoners van de Helmondse wijk Brandevoort uitkijken over de weidse velden biologische prei. De zandgronden van Brabant en Limburg zijn de belangrijkste teeltgebieden voor prei in Nederland.
06-53500570
info@braok.nl
Tuinderij de Kromme Lepel
Peet en Elsa de Krom
Laageinde 20
4614 PW Bergen op Zoom/ Lepelstraat
Aardbeien van de Brabantse Wal
Op de hoge zandgronden van de Brabantse Wal ligt de biodynamische tuinderij De Kromme Lepel van Peet en Ilza de Krom. Aardbeien behoren tot de traditionele culinaire drie-eenheid van de Brabantse Wal: Ansjovis, Asperge en Aardbeien.
0164-684257
peetdekrom@planet.nl
Biologische Asperges van De Buitenman
Luuk en Tom Romme
Buitenman 2
5094 EJ, Lage Mierde
Tom en Yvonne Romme hebben een natuurboerderij met winkel, herberg en B&B.
Al bijna 20 jaar verbouwd de familie Romme Biologische Asperges en zoon Luuk heeft onlangs zijn eerste veld aangeplant. Hij zit blijkbaar liever op de tractor dan op een bureaustoel en heeft de asperge teelt verkozen boven een kantoorbaan.
013-5091336
info@debuitenman,nl
Het Kruidenrijk
Yvonne Maessen en René Rijnberg
Kapelweg 9
5076 TK Haaren
Kruiden in de keuken en meer…
Al ruim 25 jaar verbouwt, droogt, versnijdt en verwerkt het Kruidenrijk haar kruiden in medicinale theemengsels en kookkruiden.
0411-623246
Yvonne@kruidenrijk.nl
Biologische Aspergekwekerij Van Tiggelen
Cees van Tiggelen
Steenbergseweg 21
4661 RJ Halsteren
Groene en Paarse asperges
Aspergeteelt is in dit gebied al bekend vanaf de 17 de eeuw en is inmiddels Europees erkend als Brabantse Wal Asperge.
Cees van Tiggelen is hofleverancier van de regio en teelt al jaren deze vroegste seizoensgroente in West-Brabant.
0164-685899
info@aspergekwekerijcvantiggelen.nl
Pluktuin Sprankenhof
Mark Vonk en Josèt Vermeer
Schoorstraat 26a
5071 RA Udenhout
Letterlijk midden in Brabant, ten zuiden van Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen, in het beekdal van de Zandleij, ligt Fruittuin Sprankenhof.
Mark en Josèt runnen daar een biologische pluktuin, een winkel en een (EKO) kookstudio.
06-12155442
sprankenhof@planet.nl
Sophia’s Tuin
Vincent de Wolff
Seterseweg 7a
4903 RV Oosterhout
Sophia’s Tuin is een oase, waar ruimte en tijd is om te groeien. De tuin dankt haar naam aan de godin Sophia, de godin van de aardse en hemelse wijsheid. Een tuin is geen tuin als je niet geeft om de aarde.
—
—
Wijn en Aspergeboerderij Santspuy
Gilbert en Loes Sweep
Zandspui 45
4873 LZ Etten-Leur
Het land van de Santspuy waar de asperges worden geteeld ligt hoog en is daardoor droog; ideaal voor asperges. Als je asperges tegen elkaar rolt en je hoort een piepend/knarsend geluid, dan heb je de goeie!
—
—
Overig
Imkerij / Bijenteeltmuseum Ecopoll
Robert en Thea Schuurmans
Leiweg 5c
5386 KR Geffen
Balsemienhoning
Robert en Thea runnen vol passie en samen met zorgcliënten het bestuiven, de honingproductie, een Bijenteeltmuseum. De bijenvolken van Ecopoll worden ingezet in heel Brabant voor een belangrijke taak: de bestuiving van bloemen en planten. De honing die hieruit voortkomt is dus echt van Brabantse Grond. De zoete honing is een lekker bijproduct.
06-20431610
info@ecopoll.nl
De Lachende Ooi
Bart van Ekkendonk
Geer 39
5104 HE Dongen
Schaapskuddes en heidevelden gaan al eeuwen samen in Nederland. Deze unieke combinatie zorgt voor vitale heide met een hoge natuurwaarde. Door schapenbegrazing komt natuurgrasland komt tot ontwikkeling, soortenrijkdom neemt toe.
===
===
Voedselbos Chaam (Paddenstoelenbos)
Jeroen Evers
Chaam
Circa 15 % van alle paddenstoelen zijn smakelijk en niet giftig. Ga met Jeroen Evers paddenstoelen zoeken bij ’t Smokkelaartje in Chaam.
—
—
—