Unieke samenwerking voor een uniek project.
Brabant is in 2018 ‘European region of gastronomy’!
De zeven Brabantse mbo’s met een horecaopleiding bundelen voor het eerst hun krachten, ondersteund door Slow Food Brabant. Initiatiefnemer en gangmaker is Marc Raaijmakers, directeur horeca van het Koning Willem I College en early adopter van de duurzame Dutch Cuisine-filosofie.
In het gastronomisch jaar 2018 starten de zeven opleidingen met een onderwijsprogramma waarin de horecastudenten op zoek gaan naar de beste lokale en seizoensgebonden producten van de provincie in samenwerking met de lokale boeren. Leerlingen leren met hun voeten in de klei wat de locale Brabantse grond betekend voor een product of wat dit product typisch Brabants maakt.
Deze kennis wordt creatief vertaald naar aantrekkelijke recepten, waarin de lokale producten de hoofdrol spelen. Naast product pagina’s en recepten pagina’s geeft een begeleidende kaart in het kookboek precies aan waar de lokale producten vandaan komen.
In totaal maken de opleidingen circa 28 recepten die worden gebundeld in het kookboek ‘BRBNT, van Brabantse grond’. De totstandkoming van dit kookboek wordt online begeleid door een webpagina en FB waar u het boekwerk ook kunt bestellen.
- Slowfood Brabants krijgt hiermee de aandacht die ze verdient, een nieuw platform en de mogelijkheid relaties aan te gaan met professionele en thuiskoks.
- Honderden koks van morgen zijn op een inspirerende manier in aanraking gekomen met lokaal, seizoensgebonden ingrediënten; ze hebben geleerd daarmee gezonde en smakelijke maaltijden te bereiden.
- Er zijn nieuwe verbindingen gelegd tussen de markt, de horecaprofessional en de consument.
- Lokale, seizoensgebonden producten zijn voor een groot publiek letterlijk op de kaart gezet.
- Van Brabantse grond zal vanaf 2018 een vast onderdeel zijn van het onderwijsprogramma op de horecascholen.
- We streven ernaar om het onderwijsprogramma bij horecaonderwijsinstellingen in andere Nederlandse regio’s te implementeren per 2020.
De samenwerkende scholen zijn:
De Rooi Pannen
Eindhoven
Bezoekadres
Kaakstraat 1
5623 AD Eindhoven
mbo Horeca
013 – 850 65 50
info.horeca.eindhoven@derooipannen.nl
De Rooi Pannen
Tilburg
Bezoekadres
Dr. Ahausstraat 1
5042 EK Tilburg
mbo Horeca
013 – 595 57 00
info.horeca.tilburg@derooipannen.nl
De Rooi Pannen
Breda
Bezoekadres
Tuinzigtlaan 12
4812 XN Breda
mbo Horeca
013 – 850 40 00
info.horeca.breda@derooipannen.nl
Summa college
Eindhoven
Bezoekadres
Sterrenlaan 10
5631 KA, Eindhoven
mbo Horeca
040 269 45 00
Koning Willem 1 college
’s Hertogenbosch
Bezoekadres
Vlijmenseweg 2
5201 AC ’s Hertogenbosch
mbo Horeca
073 – 62 49 540
ROC de Leijgraaf
Veghel
Postbus 420
5460 AK Veghel
088 – 017 00 00